Jak přišel na svět tučňák TUKI?

Dnešní článek bude především pro ty z Vás, které zajímá jak věci vznikají. 

Tučňák TUKI je kluzák (lopata/ boby) na sníh se speciální vrstvou pěnového materiálu, který izoluje chlad. Jsou to tedy první boby, které budou příjemně hřát.

 

Proč zrovna tučňák?

Vymýšleli jsme zvířátko, které má rádo zimu. Nejdříve jsme váhali nad ledním medvědem......  ale pak přišel nápad!

Bylo to tak jasné... vždyť po břiše nejlépe kloužou tučňáci!

 

 

Volba materiálů a jejich testování

Tučňák TUKI je vyroben z českých kvalitních materiálů. Ty si vyrábíme v naší rodinné firmě v samém srdci Vysočiny- ve Žďáře nad Sázavou.

Základním materiálem je tvrdý černý plast. Testovali jsme různé tvrdosti, hustotu i tloušťku materiálů, tak aby byl co nejvíce odolný a zároveň lehký a ohebný. Tvrdý plast jsme doplnili měkkým pěnovým materiálem VYLEN ®. Tento materiál je velmi odolný, tlumí nárazy, izoluje od chladu a co navíc- hřeje. 

Jakmile jsme vybrali vhodný materiál, pustili jsme se do prototypování.

Prototypování a vývoj

Prototypování je část, kdy se vyrábí různé tvarové variace a jednotlivé vzorky se testují. My vzorky zhotovujeme pomocí CNC (plotteru). Během tohoto procesu řešíme ergonomii, ekonomičnost, design a využití materiálu, tak aby vznikalo co nejméně odpadu.

Během této fáze jsme testovali různá lepidla a jelikož bylo zrovna parné léto, strkali jsme vzorky do našeho firemního mražáku. Někteří kolegové byli jistě překvapeni, když na ně vypadli první tučňáci :)

Ze spodní části má tučňák TUKI vytlačené drážky, které drží směr. Ty nám při výrobě daly zabrat. Zhotovili jsme nespočet prototypů, ale nevzdávali jsme se!  Podívejte se do galerie:

 

Jak dlouho trvá zrození tučňáka od myšlenky až k finálnímu zhotovení?

První návrhy začaly vznikat na papíře během parných letních dnů.

Poté začalo testování materiálů. Tento proces je vždy těžko odhadnutelný. Nám v případě tučňáka trval skoro půl roku!